e-SafetyLabel(e-Güvenlik)OkulEylemPlanı
e-SafetyLabel(e-Güvenlik)OkulEylemPlanımızgüncellenmiştir.
eSafety LabelOKULGÜVENLİK PLANI
İnsanlar ve teknoloji, günümüz dünyasında çoğu kez ayrılamaz bir ikili. İnternet kullanımı artarken,güvenli kullanımıyla da ilgi artmaktadır. Güvenli bir ortam sağlamak için, risklerin çeşitlerini vesıklığını ve bunları azaltmak veya daha da güvenli ortamları bulmak için çözümleri aramamızgerekir. Çevrimiçi ortamda karşılaşılan riskler konusunda daha genç kullanıcılar için daha güvenlibirinternetyaratmanınyollarıileilgiliönemlimiktardaaraştırmayapılmıştır.
Çevrimiçi ÖĞRENCİLERİN karşılaştığı risklerden biri de siber zorbalık veya çevrimiçi mağduriyettir. Yanielektronik iletişim şekillerini kullanan zorbalık veya taciz. Siber zorbalığın bazı örnekleri açıkçatanımlanabilirken bazı durumları açıklanamamaktadır. Siber kelimenin mağdurunu korkutmak içinkullandığı dil ve taktiklerin cezai bir suç olduğunun açık işareti olduğu durumlarda olabilir, bazıdurumlarda ise yalnızca bir şahsın kötü davranışlarından kaynaklanır. Siber zorbalık, genellikleeylemintekrarınıgerektirir.Siberzorbalığıyaygınlaştırmakonusunda,özelliklegelenekselzorbalığa kıyasla açık bir anlaşma eksikliği var ve bu yaygınlığı hakkındaki istatistikleri etkiliyor.İnternetteki siber zorbalığa hitap etmenin bir yolu, okul zorbalığı ve siber zorbalık arasındakibağlantıyıkullanmaktır.Okulzorbalığına,öğrencilerinsahipolduklarıvebirbirlerinekarşıolanilişkilerive tutumları geliştirmeye çalışan girişimlere denir. Bu tür girişimleri, çevrimdışı zorbalığa karşıkoymak için potansiyel olarak etkili önleme tedbirleri olarak düşünülmekte ve çevrimiçi zorbalığakarşı koymada dayararlı olabilirler.
Yarın dünyanın liderleri arasında internet güvenlik tedbirlerini tartışmak çok önemlidir. Web´insağladığı yararlar modern kültürümüzün bir parçasıdır ve birçok teknolojik ilerlememizin öğrencilerinkendileriningüvenliğikonusundageritepmesineizinvermemeliyiz.
• Mihver ve serbest etkinlik derslerinde rehberlik zamanlarında derslerinde internet kullanımı ileilgiliiçerikgüncelveteknolojikgelişmelerışığındagüncellenmiştir
•Çocuklardabilinçlivegüvenliinternetkullanımınadairbilgi,becerivetutumlarıngeliştirilmesiiçinseminerlerdüzenlenmektedir.
• Türkçe, Hayat Bilgisi, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler vb ilgili derslerde uygun şekilde işlenmesisağlanmaktadır.
• Dersmüfredatlarınasosyalmedyabaştaolmaküzereinternetinbilinçlikullanımıileilgilikonularınyenilenenbilgilerlegüncellenmesi sağlanmıştır.
• OkulumuzdaBTKtarafındangüvenliinternet ağı mevcuttur.
• MEB'ebağlıokullardaelektromanyetikkirliliğeveinternetgüvenliğineönem verilmektedir.
• Aileyeyönelikçocukveergenleredenetimli,sınırlıveamaçlıkullanımsağlayabilmeleriileilgilibilinçlendirmeçalışmaları yapmaktayız.
• İnternetingüvenlikullanımıileilgilipaketlerintanıtımveyaygınlaşmasınısağlamakdevletpolitikasıdır.
• Evlerdelimitliinternetkullanımınıteşviketmekiçinvelilereveebeveynlererehberlikyapılmaktadır.
• Kullanımfarkındalığınayönelikuygulamalargeliştirmekiçinderslerdebukonuyaöncelikverilmektedir.
• Ebeveynleridenetimyollarıveteknolojikimkânlarıileilgilibilinçlendirmekvegerekliuygulamalarıgeliştirmekveyaygınlaştırmak. için üniversitedenakademisyenlerdenyardımalınmaktadır.
1. Öğretmenlerveyardımcı hizmetlerpersoneliceptelefonlarını öğrencilerinbulunduğuzamanveortamlardakullanamazlar.
2. Öğrenciler okula gelirken- öğrenci servisi aracı ile gelip gitmeleri ve servis görevlileri vasıtasıile öğrenciye ulaşma kolaylıkla mümkün olduğu için- cep telefonlarını getiremezler. Herhangi birsebepleceptelefonlarınıokulagetirmekzorundakalanöğrencilerceptelefonlarını Okulidaresiningösterdiğiyereve ilgiligörevliye, okulçıkışındaalmaküzerekapalıbirşekilde-teslimetmekzorundadırlar.Sınıfta herhangibiröğrencinin ceptelefonu bulundurmasıvedolayısıylakullanması yasaktır.
3. Sınıfortamında ve okulbinasıiçinde ceptelefonubulundurma yasağınıihlaleden öğrencininbirinci ihlalde bir hafta, ikinci ihlalde iki hafta üçüncü ihlalde dönem boyunca cep telefonuna okulidaresi tarafından (süre bitiminde iade edilmek üzere) el konulur. Kural ihlali durumundauygulanacakbuyaptırımıöğrencivelisininde desteklemesiiçin,eğitimöğretimyılıbaşında (yadaöğrencininkaydıesnasında)yapılanyazılısözleşmeilevelininkabulüsağlanırveimzasıalınır.
4. Okulsınırlarıiçerisindeherhangibiröğrencininwi-fibağlantısınaerişmesineizinverilmez.Diğer ifadeyle öğrencinin herhangi bir yolla şifreyi elde edip kablosuz ağ bağlantısına bağlanmasıyasaktır.Buyasağıihlalettiği tespitedilenöğrencininceptelefonunabirhaftaiçinel konulur.
5. Okul ve derslik sınırları içerisinde öğrenci tarafından cep telefonu sadece dersetkinliğiuygulamaları esnasında, öğretmenin kontrolü altında ve ders aracı olarak kullanılabilir. Buamacındışındakikullanımlaraizinverilmez.
6. Öğrenciceptelefonnumarasının, öğrencivelisininizinverdiğikişilerdışındakilertarafındanöğrenilmesineizinverilmez.
7. Velilerleheryıl,eğitimöğretimyılı başındaceptelefonukullanımıkonusundabilgivermeamaçlı toplantılaryapılır.
8. Öğretmenlerle(eğitimöğretimbaşında,ortasındavesonundaolmaküzere)yıldaüçkezyapılanöğretmenlergenelkurulundaokulgüvenliğivedolayısıylaceptelefonupolitikasıhakkındadeğerlendirmeamaçlı tartışmalaryapılır.
1. Okulidaresitarafındangörevlikılınanlarharicindekikişilertarafındanveöğrencivelilerininbilmekistedikleri etkinlik ve programlar dışındaki zamanlarda, okul ve okul bahçesi sınırları içerisindefotoğrafve video çekimi yapılamaz. Bu yasak bir öğrencinin diğer bir öğrencinin fotoğraf vevideosunu çekmek istemesi durumunda da geçerlidir.
2. Okul idaresi tarafından görevlendirilen kişilerin çektiği fotoğraf ve videolar ancak Okulun resmiweb adresinde ve sanal ortamlarında, ilgili öğrenci velisinin talep ve yazılı onayı ile yayınlanabilir.Öğrencisiiçinonayvermeyenvelininöğrencisiileilgilifotoğrafvevideolaryayınlanmaz.
3. Velisitarafındanfotoğrafvevideogörüntülerininçekilipyayınlanmasınaonayverilmeyenöğrencilerin, çekim esnasında psikolojik baskı yaşamaması için tedbirler alınır.
4. Okulgörevlileritarafındanyayınlananresimvevideolardaöğrencilerinkişiselbilgilerinekesinlikleyerverilmez.Öğrenciler,birvideokonferansaramasıveyamesajıhazırlamadanveyacevaplamadanöncebiröğretmeninizniniisteyecektir.Videokonferans,öğrencilerinyaşıveyeteneğiiçinuygunbirşekildedenetlenmektedir.(okullarbununnasıluygulanacağınıvebaşarılacağını listelemelidir) Veliler ve bakıcıların rızası, çocuklar video konferans faaliyetlerinekatılmadan önce edinilecektir. Video konferans, sağlam bir risk değerlendirmesini takiben, resmiveonaylanmışiletişimkanallarıvasıtasıylagerçekleşecektir.Sadeceanayöneticilerevideokonferansyönetimalanlarınaveyauzaktankumandasayfalarınaerişimhakkıverilmektedir.Eğitimli video konferans servisleri için benzersiz oturum açma ve şifre bilgileri yalnızca personelüyelerineverilecekvegüvencealtınaalınmışolacak.
Okulumuzun web sayfası olan http://sumerler.meb.k12.tr adresinde e-Safety linki içerisindeyayınlanmıştır.
"DahaGüvenliİnternetMerkezi(gim.org.tr)
SaferInternetCenter´ınresmisayfası(https://ec.europa.eu/)
GüvenliWeb(guvenliweb.org.tr)-çevrimiçigüvenlikkonularıiçinfarkındalık portalı.
Güvenli Çocuk (guvenlicocuk.org.tr)-13yaşındanküçük çocuklariçinoyunveeğlenceportalı.
IhbarWeb(ihbarweb.org.tr)-yasadışıiçerikiçintelefonhattı.
İnternetBTK (internet.btk.gov.tr)-İnternet ve BTyasası konusunda farkındalıkportalı."