T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / KOÇARLI - Yeniköy Ortaokulu

Yeniköy Ortaokulu

Yeniköy Ortaokulu Tarihçesi....

Yeniköy ilkokula ilk defa 1935 yılında bugünkü okulumuzun güney yönünde yapılan CUMHURİYET İLKOKULU ile kavuştu. Bu okul dönemin muhtarı Sait Günaydın zamanında yapıldı. Bir büyük sınıf, salon ve bir müdür odasından ibaretti. Bu okulda 3. sınıfa kadar eğitim ve öğretim yapılıyordu. 4. ve 5. sınıflar eğitim ve öğretimini Bıyıklı İlkokulu'nda sürdürüyorlardı. Bu durum 1950 yılına kadar böyle sürdü. YENİKÖY CUMHURİYET OKULU 1952 yılında ilk mezunlarını verdi. Zamanla köyün nüfusu çoğaldı, mevcut okul ihtiyaca cevap veremez oldu. Okul binasının doğusunda bulunan öğretmen lojmanında tadilat ve onarım yapıldı, böylece sınıfa dönüştürülen bu binada da 4.ve 5.sınıflar eğitim ve öğretimlerini sürdürmeye başladılar. 1. 2. ve 3. sınıflar ise ana binada eğitim ve öğretimlerini sürdürdüler. Böylece iki öğretmenle birleştirilmiş sınıflar eğitim ve öğretimlerini 1960 yılına kadar sürdürdüler. Yine öğrenci mevcudu çoğalmaya devam etti, mevcut okul binası ihtiyaca cevap veremez oldu. İşte bu durum yeni ve büyük bir okul binasının yapılmasını gündeme getirdi. Şimdiki bu okul binasının temelleri 1957 yılında dönemin muhtarı Öner Onur zamanında atıldı. Yine o dönemde köy ihtiyar heyetinde Rıfat Kondu, Sefer Demirkaya, Ahmet Altındiş, Recep Koyuncu, Ali Taş, Rahim Gezer, Halil Çatal bulunuyorlar ve okul yapımında çalışmalarında katkıda bulunuyorlardı.

Yiine aynı yıllarda, YENİKÖY İLKOKULU BİNASI YAPTIRMA DERNEĞİ kuruldu ve çalışmalarını köy ihtiyar heyeti ile beraberce sürdürdüler.

Okul Yaptırma Derneği'nde yönetim kurulunda,

  • Başkan: Musa OZAN
  • Muhasip: Osman KONDU
  • Vezne: Nezir AYDEMİR

Üyeliklerde ise:

  • Halim AYKUT
  • Cemal KOYUNCU
  • Emin ÖZDEMİR
  • Mustafa AYKUT
  • Hayriz KILIÇ
  • Ali TAŞ
  • Ahmet ALTINDİŞ

bulundular ve çalıştılar.

1956 yılında muhtarlığa Mehmet Altındiş geldi. Aynı ihtiyar heyeti ile Okul Yaptırma Derneği üyeleri ile okulun inşaatına hızla devam edildi. 1960-1961 öğretim yılında şu andaki okulumuzun 1. katı tamamlanarak yeni eğitim ve öğretim yılının başında öğretime başladı.

Okul Yaptırma Derneği yararına, köy meralarının ve tüm ovanın otlakiyesi satılarak elde edilen gelirlerle ve Yeniköy halkının yardım ve katkıları ile okulun 2. katının inşaatına devam edilerek 1963-1964 öğretim yılında bitirildi ve aynı yıl hizmete açıldı. 2. katının çatısında devletin kereste katkısı oldu.

Okulumuzun 2.katının ve bahçesinin duvarlarının yapımında dönemin muhtarı Hüseyin Güngörmez ve ihtiyar heyetinde Ramazan Koyuncu, Şaban Aydemir, Musa Madenci, Rıza Günaydın, Ramazan Aykut, Tevfik Uçar çalışmalarda bulundular. 1971-1972 öğretim yılında okulumuzda ana sınıfı, 1979-1980 öğretim yılında bu binanın 2. katında ortaokul öğretime başladı.

1984-1985 öğretim yılında ilkokul ile ortaokul birleştirilerek İLKÖĞRETİM OKULU'na dönüştürüldü.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.12.2012 - Güncelleme: 17.01.2023 01:13 - Görüntülenme: 2295
  Beğen | 0  kişi beğendi